Afecțiunile ORL sunt foarte comune și afectează multe persoane, în special copiii, fiind prezente cu preponderențǎ în sezonul rece sau în perioadele de fluctuații climatice. Cele mai întâlnite afecțiuni sunt otitele, sinuzitele, rinitele, faringitele și laringitele. Acestea pot provoca simptome neplăcute și pot afecta calitatea vieții celor mici, așadar necesită o atenție sporită.
Otita reprezintă inflamația urechii și poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale. Distingem mai multe tipuri de otită, diagnosticul fiind unul clinic:
- Otita externă – afectează canalul auditiv extern. Este cunoscută și sub denumirea de „urechea înotătorului” și este favorizată de umiditatea excesivă. Simptomele includ durere la nivelul urechii, mâncărime și uneori secreții.
- Otita medie – inflamația urechii medii, care apare adesea în urma unei răceli sau infecții respiratorii. Se manifestă prin durere intensă, febră, scăderea auzului și uneori prin apariția de secreții purulente.
Otita medie acută apare frecvent la copiii cu vârstă de până la 8 ani, incidența acesteia scăzând ulterior. Este una dintre principalele cauze de administrare a antibioterapiei la copii pentru cazurile complicate, iar pentru cele simple se poate aplica simpla igienă locală.
Sinuzita este inflamația mucoasei care căptușește sinusurile. Ea poate fi acută (de scurtă durată) sau cronică (persistentă, mai mult de 12 săptămâni). Cauza principală o reprezintă infecțiile virale sau bacteriene, dar și alergiile sau factorii de mediu precum poluarea sau schimbările de temperatură. Simptomele sinuzitei includ:
- Congestie nazală
- Dureri de cap
- Secreții nazale groase
- Durere sau presiune în jurul ochilor, frunții sau nasului
Tratamentul sinuzitei variază în funcție de severitate. În cazurile ușoare, tratamentele la domiciliu, precum irigațiile nazale, sunt eficiente. În cazurile mai severe, poate fi necesar un tratament cu antibiotice.
Rinita alergică este o afecțiune frecventă în rândul copiilor, caracterizată prin inflamația mucoasei nazale cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumiți factori alergeni precum polenul, acarienii, părul animalelor, fumul de țigară etc.
În funcție de mecanismul de apariție se poate clasifica în rinită alergică și rinită non-alergică.
Cele mai comune simptome includ:
- Strănut repetat
- Tuse
- Mâncărimi nazale, oculare
- Ochi iritați
- Congestie nazală
Diagnosticul se face pe baza unui examen clinic, al istoricului medical și, uneori, al testelor alergologice ce includ teste cutanate sau teste de sânge.Tratamentul rinitei alergice implică evitarea alergenilor și utilizarea medicamentelor antialergice (antihistaminice, corticosteroizi). Rinita non-alergică se tratează prin eliminarea factorilor iritanți și, dacă este necesar, administrarea medicamentelor antiinflamatorii.
Faringita reprezintă inflamația faringelui și este frecvent întâlnită la copii, în special în sezonul rece. Provoacă dureri în gât, senzație de uscăciune și dificultăți la înghițire; poate fi cauzată de virusuri sau bacterii (streptococul este frecvent responsabil).
Simptomele includ:
- Durere în gât
- Roșeață și iritație la nivelul faringelui
- Febră
- Dificultate la înghițire
- Tuse
- Durere de cap
Diagnosticul se face pe baza examenului clinic, testelor rapide (de exemplu testul rapid pentru streptococ)şi exudat faringian.
Tratamentul faringitei depinde de cauză. În cazul faringitei virale, odihna, hidratarea și analgezicele sunt de ajuns. Dacă este o infecție bacteriană, se pot prescrie antibiotice.
Laringita este o inflamație a laringelui care afectează corzile vocale și poate provoca răgușeală, tuse și dificultăți de respirație. La copii, laringita este adesea o consecință a unei infecții virale și poate fi acută sau cronică, în funcție de durata și severitatea simptomelor.
Printre cele mai comune simptome se remarcă:
- Răgușeala
- Tusea
- Dificultatea la respirație, respirație zgomotoasă
- Febra
În cele mai multe cazuri diagnosticul se face pe baza examinării clinice, dar uneori sunt necesare teste suplimentare precum laringoscopia sau examenul bacteriologic. Tratamentul laringitei se face simptomatic, incluzând mǎsuri pentru ameliorarea disconfortului copilului.
Autor: Burlacu Alina Elena, U.M.F. „Carol Davila”, Medicinǎ Generalǎ, anul VI